GESCHIEDENIS

Van 1972 tot nu.

In november 2012 vierde de Tilburgse Studenten Basketbalvereniging Pendragon het 40-jarig bestaan van de vereniging. Een terugblik:

1972: Leon Ringeling, toen nog een student, besloot om de vereniging die al bestond maar geen succes bleek nieuw leven in te blazen. TSBV Pendragon telde in haar beginjaren zeven leden die werden getraind door Jo Hurkens. Een succesvolle combinatie, want Pendragon vierde in die jaren twee kampioenschappen op rij en promoveerde pijlsnel van de derde en toen laagste klasse naar de eerste klasse.

Vanaf de jaren tachtig begon TSBV Pendragon te groeien. In die periode kwam een damesteam tot stand en werd het gemengde Internationaal Toernooi, nog steeds het paradepaardje van de vereniging, voor het eerst georganiseerd.

Niet alleen de vereniging veranderde, het sportcentrum veranderde mee. Het kreeg een eigen bar die veelvuldig gebruikt werd. Een aantal jaar werd gezelligheid buiten het veld belangrijker geacht dan presteren in het veld. Eind jaren tachtig vonden enkele leden het tijd om het basketbalniveau omhoog te halen en met succes. Het eerste herenteam stoomde door naar de hoofdklasse en wist zich lang in die klasse te handhaven om in 2005 de stap te maken naar het landelijke basketbal.

De vereniging bestond inmiddels uit meer dan één dames- en herenteam. De vereniging bestaat tegenwoordig uit vier herenteams en drie damesteams en daarnaast is er een recreantenteam.

Zo zijn er in vijfendertig jaar dingen die nooit veranderen, zoals de gezelligheid bij een Internationaal Toernooi en bij andere activiteiten. Het basketballen op niveau heeft de afgelopen jaren aan belang gewonnen en zorgt voor een goede balans tussen sporten en gezelligheid.